Elsősorban magyar írók művei határozzák meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház 230. évadját – közölte a 2022-2023-as évad tervét ismertető tegnapi sajtótájékoztatóján Tompa Gábor, a színház igazgatója. Hozzátette: már zajlanak a próbái Tamási Áron Ősvigasztalás című drámájának, amelyet Béres László állít színpadra. Bemutatják Móricz Zsigmond Rokonok című regényének színpadi változatát Bocsárdi László rendezésében és Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényének színpadi adaptációját is Szabó K. István színrevitelében.

Norvég dráma bemutatására is készül a színház. Jon Fosse I Am the Wind (Én vagyok a szél) című drámáját Tompa Gábor rendezi. A műsortervben szerepel egy Elektra-előadás is, amelyet Nagy Botond rendez.

Tompa Gábor igazgató elmondta: az évad második felére elsősorban stúdióelőadásokat terveztek, mert a színháznak és a Kolozsvári Magyar Operának is otthont adó épület nagyterme és színpada felújítására, korszerűsítésére készülnek, és megtörténhet, hogy két évadon keresztül is nélkülözniük kell a nagyszínpadot.