A mesterséges megtermékenyítés költségeinek fedezésére nyújt 15 ezer lejes támogatást a kormány – tájékoztatott közleményében az RMDSZ. Idén 2500 pár vagy egyedülálló nő részesülhet a támogatásból, de a cél az, hogy 2023-tól terjesszék ki 10 ezer kedvezményezettre. Ezzel a kormány segíteni akarja azokat a családokat, akik egészségügyi okok miatt nem tudnak, de szeretnének gyermeket vállalni.

A kormányhatározat szerint azok a 20-45 év közötti nők kaphatnak támogatást, akiknek erre orvosi ajánlásuk van. Az állam egy évben három beavatkozást támogat, beavatkozásonként 15 ezer lejjel. Az erre vonatkozó metodológiát 30 napon belül dolgozza ki a kormány – áll még az RMDSZ tájékoztatásában.

A kormányülés elején Gabriela Firea családügyi miniszter rámutatott, reményeik szerint az intézkedés hozzájárul majd a demográfiai hanyatlás megállításához. Mint mondta, tavaly mindössze 180 ezer gyermek született Romániában, és idén eddig ennél 20 százalékkal kevesebb. Romániában minden ötödik pár meddőséggel küzd, és sokak számára lehetetlen a mesterséges megtermékenyítéshez szükséges összeg előteremtése.