A Környezetvédelmi Alap Igazgatósága úgy döntött, felfüggeszti a Blue Air Aviation számláinak zárolását, és 12 hónapos ütemtervet szab meg a román fapados légitársaság számára a tartozás megfizetésére – közölte tegnap a hatóság.

A kormány tartalékalapjából pedig ötmillió lejt utaltak ki a Blue Air légitársaság járatainak törlése miatt külföldön rekedt utasok hazaszállítására. Az erről szóló határozatot tegnapi ülésén fogadta el a kabinet – közölte az ülés után Dan Cărbunaru kormányszóvivő. A tartalékalapból kiutalt pénz felhasználásáért a szállításügyi minisztérium és a Tarom állami légitársaság felel, az el nem költött összeget pedig visszautalják majd a kormánynak – mondta.

Eddig 2098 román állampolgár kért konzuli segítséget a járattörlések miatt. A polgárokat a külügyminisztérium értesíti a további teendőkről. A tárca tegnap újabb telefonszámot bocsátott az érintettek számára, akik a már egy nappal korábban üzembe helyezett 004 0751084537-es telefonszám mellett mostantól a 004 021 4311869-es telefonszámon is segítséget kérhetnek, illetve a callcenter@mae.ro emailcímre is megfogalmazhatják hazautaztatási kérelmüket. Mindezek mellett az illető országban működő román külképviseletek is rendelkezésükre állnak – emlékeztet a külügyminisztérium.

A Mediafax hírügynökség a Blue Air légitársaságtól származó információkra hivatkozva azt közölte, hogy 54 ezer utast érint az, hogy a diszkont légitársaság törölte 401, szeptember 6-11 között indítandó járatát.