Bukaresti magyar közösség tagjaival találkozott tegnap délután Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke a fővárosi Kálvineum református templomban. A magyar államfő megköszönte, hogy itt együtt lehetett a magyarokkal. Örömét fejezte ki azért, hogy a résztvevőkkel közösen elénekelték a magyar himnuszt, és érezhették, nincsenek egyedül. Mint mondta, számára a református keresztény hite adja meg azt a bizonyosságot, hogy az élet egyetlen pillanatában sincs egyedül, ugyanis az Úristen közössége mindig jelen van.

Hozzátette: a Békesség Istentől köszöntés egyszerű kívánság, de a jelenlegi helyzetben átértékelődik, hiszen amikor békességet kívánunk, akkor ezt tesszük abban a szélesebb közösségben, amelyeben Bukarestben egymás mellett élnek a magyarok és a románok, így békességet kívánunk a magyar és a román nemzet tagjainak is. De azért is békességet kívnánunk, hogy a szomszédunkban dúló gyilkos háború ne lépje át a határokat, ne közeledjen hozzánk, és a mások személyes, területszerzési vagy nemzeti identitás védelmére irányuló ambíciója ne kerüljön magyar emberek életébe.


Elindult egy párbeszéd – nyilatkozta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes Borbély Tamás kollégánk azon kérdésére, hogy mi a jelentősége Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke bukaresti látogatásának, ugyanis 12 éve először került sor államfői szintű magyar-román megbeszélésre.

Kelemen Hunor, RMDSZ elnök: