Megtartotta előadását ma délelőtt Tusnádfürdőn a Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki egyebek mellett a mai kor kihívásairól beszélt.

Ezek között említette a demográfiát, amely továbbra is megoldatlan kérdés, hiszen még mindig többen halnak meg, mint ahányan születnek Magyarországon és a Kárpát-medencében. Mint mondta, Magyarországot mind a migráció, mind a genderkérdésben elítélte az Európai Unió, de ezeknek az ítéleteknek a végrehajtását egyelőre félretették az orosz-ukrán háború miatt. Orbán a nyugati civilizáció hanyatlásáról is beszélt, ami szerinte abból fakad, hogy Nyugat anyagi és hatalmi szepontból egyaránt visszaszorult. Kiemelte, míg 1950-ben Nyugat birtokolta az enhergiahordozók fölötti ellenőrzést, ez mostanra megváltozott. Orbán bírálta az Európai Unió energiapolitikáját, amelyet kizárólag a megújuló energiaforrásokra akarnak felépíteni, de – mint mondta – látszik, hogy ez nem működik.   

A magyar miniszterelnök előadásának egyik központi eleme volt az orosz-ukrán háború. Erről úgy vélte, Európának olyan új stratégiára van szüksége, amelynek a középpontjában nem a háború megnyerésének, hanem a béketárgyalásnak és egy jó békeajánlat megfogalmazásának kell lennie. Kifejtette: azt az illúziót nem érdemes Magyarországnak dédelgetnie, hogy remek tanácsokkal képes lesz befolyásolni a háborús eseményeket és a Nyugat stratégiáját, de minden vitában meg kell próbálni elmondania az álláspontját és rávenni a nyugatiakat, hogy dolgozzanak ki egy új stratégiát. Kiemelte: az Európai Uniónak nem az a dolga most, hogy „az oroszok vagy az ukránok oldalára álljon, hanem hogy Oroszország és Ukrajna közé álljon”.

Hangsúlyozta: amíg nem lesz orosz-amerikai tárgyalás, addig nem lesz béke. „Mi európaiak a dolgok befolyásolására eljátszottuk az esélyünket” 2014 után, amikor az első konfliktusban létrejött a minszki megállapodás, amelyből kihagytuk az amerikaiakat, és a megállapodás végrehajtását nem sikerült kikényszeríteni – magyarázta. Hozzátette: ezért „az oroszok nem is velünk akarnak most már tárgyalni”, hanem azzal, aki ki tudja kényszeríteni Ukrajnával szemben azt, amiről megállapodnak.

Orbán Viktor rámutatott: az ukránokon kívül csak a magyarok adtak vért az orosz-ukrán háborúban, a nyilvántartások szerint eddig 86 magyar ember halt meg, ezért Magyarországnak joga van szomszédos országként azt mondania, hogy a béke az egyetlen megoldás. Megjegyezte: vannak országok, amelyek bírálják Magyarországot, mert szerintük nem eléggé elkötelezett az ukránok mellett, de ők messze vannak és legfeljebb pénzügyi vagy fegyvertámogatást adnak. Csak mi, magyarok adtunk vért abban a háborúban, a bennünket kritizálók egyet sem. Ezért Magyarországnak joga van szomszédos országként azt mondania, hogy a béke az egyetlen megoldás az emberélet megmentésében, de a háborús infláció és a háborús gazdasági válság egyetlen ellenszere is egyben – jelentette ki Orbán, aki hangsúlyozta, ezért fenn fogják tartani azt a magyar véleményt, hogy „ez nem a mi háborúnk”.