Az Európai Unió minden jel szerint rendkívül komoly vesztese az Ukrajnában zajló háborúnak – jelentette ki a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pódiumbeszélgetésén.

Németh Zsolt kiemelte: Európa feje fölött „nagyon sűrű fellegek” gyülekeznek az euróárfolyam, az infláció és az energiaárak emelkedése szempontjából, ehhez társul a nemzetközi diplomáciában tapasztalható káosz. Hangsúlyozta: Közép-Európa országai nagyon komoly szakítópróbának vannak kitéve, ezért a térség tagjai csak akkor tudnak erősek maradni, ha együttműködnek és közösen képviselik érdekeiket.

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője többek között arról beszélt, hogy „jelenleg nagy kihívást jelent Európának leválni nagyon hamar az orosz energia- és nyersanyagforrásokról, „viszont nem azért kell dolgozni, hogy Oroszország közép vagy hosszú távon ne tudjon egyáltalán exportálni Európába vagy a világ más tájaira, hanem hogy legyenek alternatív források, Oroszországnak ne legyen monopolhelyzete”.

A lengyel-magyar barátságnak külön pódiumbeszélgetést is szenteltek. A résztvevőknek az volt a véleménye: az ukrajnai háború ugyan próbára tette Magyarország és Lengyelország kapcsolatait, de nincsen stratégiai ellentét a két ország között.

Schiffer András ügyvéd úgy vélekedett: Európa nem lehet játékszere sem a tengeren túli nagyvállalati érdekeknek, sem Moszkva birodalomépítő érdekeinek, Közép-Európa országainak össze kell fogniuk és óvakodniuk kell attól, hogy egymás ellen fordítsák őket.