Romániával, Litvániával és Lengyelországgal tizenhétre emelkedett a NATO-tagországok száma, amelyek ratifikálták Finnország és Svédország csatlakozását a szervezethez.

A bukaresti képviselőház után tegnap késő délután a szenátus is megszavazta a vonatkozó törvényt. Ugyancsak szerdán fejezte be a ratifikálási folyamatot a varsói és a vilniusi törvényhozás.

Finnország és Svédország Oroszország ukrajnai invázióját követően döntött úgy, hogy feladja évszázados semlegességét, és kéri elvételét a nyugati védelmi szövetségbe. A csatlakozási megállapodást július 5-én írták alá Brüsszelben, miután sikerült lebeszélni Törökországot a bővítés megvétózásáról. A két ország viszont csak azután válik a NATO teljes jogú tagjává, miután a 30 tagország parlamentje ratifikálja a csatlakozási szerződést. Recep Tayyip Erdogan török elnök a napokban ismételten azzal fenyegetett: befagyasztja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ha a két ország nem teszi meg azokat a „terrorizmusellenes” intézkedéseket, amelyekben a múlt hónapban megállapodtak.