Novemberben Budapesten ünneplik meg a Románia és Magyarország stratégiai partnerségéről szóló megállapodás aláírásának huszadik évfordulóját – közölte Bogdan Aurescu román külügyminiszter, miután Bukarestben fogadta magyar hivatali kollégáját Szijjártó Pétert.

A két tárcavezető közös sajtótájékoztatóján Aurescu hangsúlyozta: Románia valós partneri kapcsolatban érdekelt Magyarországgal, a két ország érdekei közösek „szomszédokként, stratégiai partnerekként, EU- és NATO-tagországokként”.

Kitért arra is, hogy tavaly csaknem negyedével bővült a két ország közötti kereskedelem, illetve reményét fejezte ki, hogy egyrészt idén további fejlődést sikerül elérni ezen a téren, másrészt sikerül az egyensúly felé elbillenteni a jelenleg Románia számára hátrányos kereskedelmi mérleget. Ezt szolgálná a román-magyar kereskedelmi kamara létrehozása, amelyet várhatóan novemberben felavatnak budapesti székhellyel.

Mindkét miniszter különösen fontosnak nevezte a szoros együttműködést a jelenlegi, rendkívül összetett nemzetközi és regionális kontextusban.

Fontos témája volt a találkozónak az energiabiztonság kérdése.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter azt is elmondta, hogy előrehaladtak a tárgyalások a román féllel abban a tekintetben, hogy a két ország közötti földgázrendszereket összekötő szivattyúállomások kapacitását jelentősen bővítsék. Ha ez megtörténik, akkor az mindkét ország energiaellátásának biztonságához jelentős mértékben hozzá tud járulni – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter találkozik Kelemen Hunor román miniszterelnök-helyettessel, Virgil-Daniel Popescu energiaügyi, Constantin Cadariu vállalkozásügyi és turisztikai, Novák Károly Eduárd sport-, illetve Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszterrel.