Július 1-jén lépett hatályba a RO e-Transport rendszer. Ennek célja az érzékeny áruk, vagyis a magas adókockázatú szállítmányok monitorozása Románia területén. A rendszert az adók- és az államháztartásnak járó díjak beszedésének növelése, illetve az illegális áruforgalom megelőzése érdekében hozta létre a Pénzügyminisztérium az Országos Adóigazgatási Ügynökség és a Román Vámhivatal közvetítésével.

Az előírások értelmében természetes személyek esetében 50.000 lejes, cégek esetében 100.000 lejes bírságot rónak ki abban az esetben, amikor a magas adókockázatú szállítmányt anélkül indítják útnak, hogy azt előzetesen, legalább 3 nappal korábban bejelentették volna, vagy hamis adatokat adnak meg a RO e-Transport rendszerben. Ugyanakkor a szállított árut is elkobozzák. A bírságolás megkezdését a kormány október elsejére halasztotta.

A RO e-Transport elnevezésű rendszer olyan árukra vonatkozik, mint a zöldségek, gyümölcsök, alkoholos italok, só, és egyéb ásványi termékek (pl. cement), a ruhák és a cipők.

A rendelkezésről Oborocea Mónika, a Kolozsvári Rádió munkatársa kérdezte Benedek Zakariást, a képviselőház szállításügyi bizottságának tagját.