Július 9-10. között rendezik meg először az Ősök napját a Kovászna megyei Erdővidékhez tartozó Bölönben. A magyar társadalmi élet és ünneprend egyik hiányossága és adóssága, hogy nincs egy olyan ünnepünk, amikor a magyarság a legnagyobb valós őseiről (Árpád vezérről és Attila nagyfejedelemről), az ők történelemformáló szerepükről (Honfoglalás) és a magyarságot megtartó tettekről (Pozsonyi csata-907) emlékezik meg méltósággal az egész nemzet – vélik a szervezők, a Magyar-Turán Szövetség és a Magyar-Turán Székelyföld Hagyományőrző Egyesület.

A közel kétszázezer látogatót vonzó Ősök napja rendezvény több mint tíz éves múltra tekint vissza Magyarországon. Felvidéken és Délvidéken már létrejött egy-egy kapcsolódó nagyobb szabású rendezvény, és most Erdélyben is megfogalmazódott az igény a helyi csapatok részéről.

A szervezők a Honfoglalás korát szeretnék bemutatni a közönségnek, így lesz korabeli fegyver-és viselet bemutató, szablya-és lándzsavívás, íjászat, régészeti kiállítás, jurta és solymász bemutató, táltos dobolás, szertűz, magyar népzene és népdal műsor, seregszemle és zászlós felvonulás.

A szervezők hosszú távú célja, hogy ez az ünnep a hivatalos ünneprendbe is bevezetésre kerüljön. Az ingyenesen látogatható Erdélyi Ősök Napjára szeretettel várnak mindenkit, akit érdekel a történelem, a régészet.