Közzétette hétfő éjszaka a pénzügyminisztérium az adótörvénykönyv módosításairól szóló kormányrendelet tervezetét. Az intézkedések nagy része jövő év elejétől lép érvénybe. A jogszabályjavaslat főbb előírásai között szerepel, hogy a jelenlegi 5 százalékról 8 százalékra nő az osztalékra kivetett adó, a cukros üdítőitalok lekerülnek a kedvezményes áfakulcs alá sorolt termékek listájáról és az éttermek, catering- és szállodai szolgáltatások áfakulcsa a jelenlegi 5 százalékról 9 százalékra nő.

Az új tervezet szerint módosulnak az építőiparban, valamint a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban dolgozók adókedvezményei, a jelenlegi 30 ezer lejről 10 ezer lejre csökken a felső határ, ameddig jár az adókedvezmény, továbbá a jelenlegi 1 millió euróról 500 ezer euróra csökken a bevételhatár, ameddig egy vállalat mikrovállalkozásnak minősül. A mikrovállalkozásoknak továbbá kötelező módon rendelkezniük kell legalább egy alkalmazottal.

Ugyanakkor augusztus 1-jétől lépne hatályba az az intézkedés, amely értelmében a dohánytermékek jövedéki adója az 1000 szálankénti 563,97 lejről 594,97 lejre nő, és szintén augusztus 1-jétől szűnne meg a vendéglátóipari cégekre kivetett ágazatspecifikus adó.