A június 27-e és július 3-a közötti héten 7726 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, amely csaknem kétszerese az egy héttel korábban jegyzettnek – nyilatkozta hétfői sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila.

Az egészségügyi miniszter szerint két forgatókönyv lehetséges a járvány evolúciója szempontjából. Az első szerint az új fertőzési hullám augusztus 7-e és 10-e között éri el csúcspontját, két héttel később, mint az Európai Unió többi részén, a második szerint pedig augusztus végén, szeptember elején. A becslések szerint napi 10.000 esetre lehet számítani.

Alexandru Rafila megjegyezte, az omikron-variáns továbbra is domináns, de megjelent már a BA.5-alvariáns is, amelynek fertőzőképessége nagyobb, bár bizonyítékok nincsenek arra, hogy ez súlyosabb megbetegedést okozna.

Az egészségügyi miniszter ugyanakkor kijelentette, ismét meg fogják nyitni a koronavírus tesztközpontokat, amelyek főként a hétvégeken működnének. A szakemberek továbbra is javasolják a védőmaszk használatát zárt térben, és hangsúlyozzák a kézhigiénia és a helyiségek gyakori szellőztetésének fontosságát. Ezek az intézkedések azonban nem kötelező jellegűek, csak ajánlások. A kórházigazgatók viszont elrendelhetik a védőmaszk használatát az intézményben a nozokomiális fertőzések terjedésének megakadélyozása érdekében.