Legkésőbb télig véget kell vetni Oroszország Ukrajna elleni háborújának, a legerősebb ipari államokat összefogó G7 csoportnak pedig minden lehetséges segítséget meg kell adnia ehhez az orosz agresszió ellen védekező országnak – jelentette ki Volodomir Zelenszkij ukrán államfő a G7 csoport németországi csúcstalálkozóján, diplomáciai források szerint.

A Bajorország tartományi Elmau kastélyszállóban (Schloss Elmau) ma véget érő találkozó megbeszéléseibe videón bekapcsolódó ukrán elnök kifejtette, hogy a tél beálltával a front is „befagyna”, vagyis még inkább elhúzódna a háború, amit feltétlenül meg kell előzni.

A Süddeutsche Zeitung című német lap európai diplomatákra hivatkozó beszámolója szerint az ukrán elnök mindenekelőtt légvédelmi rendszerek szállítására kérte a csúcstalálkozó résztvevőit, rámutatva, hogy Oroszország egyre inkább rakétákkal és repülőgépekkel támad országára. Arról is szólt, hogy a „heteknek” tovább kell szigorítaniuk az Oroszország elleni gazdasági szankcióikat.

Az AFP francia hírügynökség ugyancsak diplomáciai forrásokra támaszkodó jelentése szerint az ukrán elnök kijelentette, hogy egyelőre nem hajlandó a konfliktus tárgyaláson alapuló, diplomáciai rendezésére. Mint mondta, nem jött el a tárgyalás ideje.