Országszerte meleg időre, sok helyen kánikulai hőségre számíthatunk a következő napokban, a záporok, zivatarok kialakulásának esélye július 1-je után lesz nagyobb – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) június 27-e és július 10-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben és Máramarosban a hét végéig tovább melegszik az idő, szerdától kánikulai hőség lesz helyenként, 34–35 Celsius-fokos átlagos nappali csúcsértékekkel. Éjszaka 15–18 fokig hűl a levegő. Július 1-je után fokozatosan csökkenni kezd a hőmérséklet, a jelzett időszak végére 26 fok körüli átlagos nappali csúcsértékekre kell számítani, éjszaka 12–14 fok lesz. Kisebb záporok a hónap végéig naponta kialakulhatnak, 1-je után kiterjedtebb területeken lehetnek esőzések.

A Bánságban és a Partiumban július 1-jéig a nappali csúcsértékek átlaga elérheti a 37–38 Celsius-fokot, éjszaka 19–20 fokig hűl a levegő. Ezt követően enyhül a hőség, 28–30 fok közötti nappali maximumok és 14 és 16 fok közötti minimumok várhatók. A záporok kialakulásának esélye július 1-je után lesz nagyobb.

A hegyekben az ilyenkor megszokottnál melegebb lesz a következő két hétben, 19 és 23 fok közötti maximumokkal és 11 és 13 fok közötti minimumokkal. Esőzések napi szinten várhatók, július 1-je után egyre kiterjedtebb területeken.