Berlin támogatja Lengyelországot és Romániát a vasúti pályák átalakításában annak értekében, hogy megkönnyítsék a Fekete-tenger orosz blokádja miatt Ukrajnában rekedt gabona elszállítását – közölte Annalena Baerbock német külügyminiszter.

A cél a tavalyi termés legalább egy részének kiszabadítása a silókból, miközben máris kezdődik az újabb betakarítási szezon. Az ukrán gabonát a román és a lengyel kikötőkből szállítanák tovább a világ minden tájára.

Ukrajnában tavaly rekordmennyiségű, 84 millió tonna gabonát takarítottak be 2021-ben, csaknem harmadával többet, mint egy évvel korábban. Az ukrán mezőgazdasági minisztérium szerint idén az orosz invázió miatt csupán 14,2 millió hektár tavaszi gabonát vetettek el a gazdák, szemben a 2021-es 16,9 millió hektárral.

„Egyértelmű, hogy a végén biztosan nem fogjuk tudni kihozni az összes gabonát, de ha akár csak egy részét is sikerül kiszabadítanunk, különböző útvonalakon, már az is segít, hogy szembenézzünk ezzel a globális kihívással” – mondta Luxembourgban újságíróknak arra utalva, hogy az ukrán gabona blokádja élelmiszerválsággal fenyeget világszerte.