Az Országos Statisztikai Intézet kedden, május 31-én kezdi el a népszámlálás harmadik, személyes lekérdezéses időszakát, amelynek során a számlálóbiztosok személyesen keresik fel mindazokat, akik az előző, online szakaszban nem töltötték ki az online kérdőívet.

Május 27-én éjfélig összesen 11 millió kérdőívet regisztráltak, ezek közül 8,9 millió személyi kérdőív bizonyult érvényesnek, ami Románia 2021. december 1-jei becsült lakosságának 46,8%-át teszi ki. A kérdőívek 54 százalékát városon élők, 46 százalékát vidéken élők töltötték ki. A népszámlálás személyes lekérdezéses szakasza május 31-én kezdődik és július 17-éig tart. Országos szinten húszezer számlálóbiztos vesz részt az akcióban.

A hatóságok felhívják a figyelmet, hogy a népszámláláson való részvétel kötelező, az adatok szolgáltatását megtagadó személyek 1000 és 3000 lej közötti bírságot kockáztatnak, és 1500 és 5000 lej közötti bírságot helyeznek kilátásba azoknak, akik megakadályozzák a számlálóbiztosok bejutását a tömbházakba vagy lakóparkokba.