A Román Sakkszövetség elindította Rapport Richárd és felesége, a szerb Jovana Rapport átigazolási eljárását, hogy román színekben versenyezhessenek – közölte tegnap késő délután a szervezet.

A szövetség elnöke, Vlad Ardeleanu a közösségi médiában azt írta: megtiszteltetés és öröm számukra, hogy Romániát képviselheti egy olyan kiváló sakkozó, mint a világranglista ötödik helyét elfoglaló Rapport Richárd. Hozzátette: mielőbb integrálni akarják a román csapatba, hogy együtt kiváló eredményeket érjenek el.

Ardeleanu közölte azt is, hogy továbbra is jó szakmai viszonyt akarnak ápolni a magyar és a szerb szövetséggel. A Magyar Sakkszövetség (MSSZ) tiltakozott Rapport Richárd „zászlóváltása” ellen, és közölte: mindent megtesz, hogy a nagymester a jövőben is magyar színekben versenyezzen.

A 24.hu szerint egy román fogadóiroda szerb származású tulajdonosa, Sacha Dragic milliárdos visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett Rapport Richárdnak, amelynek segítségével valós esélye nyílna a világbajnoki cím elnyerésére a következő években.