Megszavazta a lengyel szejm azt a törvénytervezet, melynek értelmében Lengyelország kivonul a moszkvai székhelyű Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC).

A parlamenti előkészítés során a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is Ukrajna megtámadásával hozták összefüggésbe a lépést, és politikai gesztusnak minősítették ezt. Piotr Patkowski pénzügyminiszter-helyettes arra figyelmeztetett, hogy a Moszkvával szembeni szankciók idején a bank ezek elkerülését segítheti elő.

A most a szenátus elé kerülő tervezetet a 460 fős alsóházban 451-en támogatták, senki sem adott le ellenszavazatot, három képviselő tartózkodott.

Április elején Csehország lépett ki az 1964-ben alapított IBEC-ből, amely az egykori KGST elszámoló és finanszírozó bankja volt, és központja Moszkvában van. A pénzintézet részvényesei között maradt az uniós tagállamok közül még Bulgária, Szlovákia és Románia. Szerdán viszont a román kormány is kivonulási tervezetet fogadott el.

Az IBEC alaptőkéje 400 millió eurót tesz ki, ebből Lengyelország részesedése mintegy 24 millió euró. A szejm által elfogadott tervezet előterjesztői szerint fennáll annak kockázata, hogy a részesedést nem sikerül visszaszerezni.