Tegnap Csíkszeredában megkezdődött és vasárnapig tart a hetedik könyvvásár, amelynek eddigi útja nem volt rázkodásmentes, hiszen a járványveszély miatt vagy az időpontját kellett tavaszról őszre áthelyezni, vagy az író-olvasó találkozók sorát leszűkíteni, a néző- és vásárlóközönég számát korlátozni. Most azonban a rendezvény az eredeti elképzelések szerint halad, ahogyan elsősorban a csíkszeredai Bookart és Gutenberg kiadók kigondolták. Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a hét végén sem lesz a napnak egy olyan órája, hogy ne lehessen találkozni érdekes eseményekkel, kiváló szerzőkkel és természetesen könyvekkel, majd minden témában.

A szervezők úgy tervezték meg a napi programokat, hogy a délelőttök általában a gyermekeké, illetve a gyermekirodalomé legyen, a lehető legvonzóbb, úgymond interaktív formában, sok-sok érdekes és vonzó foglalkozással, hiszen többek között kollázsokat, ex libris linometszeket készíthetnek, meséket illusztrálhatnak a lurkók, amelyekre bemelegítésként már több mint százötven rajzot be is küldtek. És persze, egymást érik jól ismert zenekarok előadásában a gyermekkoncertek is. A felnőtt programok délután és este zajlanak, többek között Király László, Bodor Ádám, Markó Béla, Gálfalvi György, László Noémi, Márton Evelin, Hajdú Farkas-Zoltán, Borsodi László, Bartis Attila, Farkas Wellman Endre és mások hozzák el újabb vagy régebbi köteteiket. Külön vonulatot jelent az irodalmi-művelődési folyóiratok körül kialakult szellemi műhelyek jelentkezése, a Helikon, a Székelyföld, az Újvárad, az Előretölt helyőrség nyilvános eszmecseréi biztosítják azt, hogy a jelenkori magyar irodalmi-szellemi törekvések sokszínűségével meg lehessen ismerkedni.

Sajátos színfoltja lesz a könyvvásárnak holnap, de immár házon kívül, Csíkszereda központi közösségi terén, a Tamási Áron 125 szabadtéri kiállítás megnyitója, Bölcső a hegyek között címmel, utalva annak a nagy magyar írónak az egyik kötetére, akinek a születésnapját ünnepeljük.

A járványhelyzet – reméljük, hogy nem átmeneti – csillapodása egyébként szinte robbanásszerűen hozta magával a rendezvények visszatérését. Csíkszeredában ugyanis ifjúsági napok is zajlanak, az ország színészképző művészeti egyetemei itt tartják a találkozójukat, természetesen sok-sok előadással, és megkezdődtek már a csíksomlyói pünkösdi búcsú előkészületei, amelynek idei jelmondata a ferencesrendhez köthető, két jól ismert latin szó, Pax et Bonum, azaz Béke és Jóság, mindaz, amire oly nagy szüksége van ezekben a napokban a világnak. Az idén a helyhatóságokra még több feladatot ró a várhatóan százezres zarándoktömeg érkezése, hiszen Hargita megye székhelyének nyugati kijáratánál több mint egy éves főjavítás miatt lezárták a vasúti felüljárót, át kell szervezni az autóbuszok megálló helyeit, a résztvevők vonulásának útvonalait és így tovább.

De visszatérve a könyvekre, a májusi, csikszeredai könyvvásár után következik majd júniusban, a Bánffy palotában, a kolozsvári. És persze ősszel nem marad el a legnagyobb erdélyi könyves szemle, a marosvásárhelyi sem, miközben más városok is bejelentkeztek, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban a könyvek olvasókhoz vezető útját egyengessék.

Egyszóval, amint említettem, a járványhelyzet után igazi rendezvényrobbanás van. És az lenne az igazi, ha csupán ez maradna meg a szomszédunkban és bárhol a világon.