Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy nem tervezi, hogy Ukrajnába látogat, miután a múlt hónapban a német elnök felajánlotta, hogy elmegy, de állítólag azt mondták neki, hogy Kijevben „nem kívánatos”. „Ez akadály. Így nem megy” – mondta Scholz a ZDF német közszolgálati televíziónak adott hétfői interjújában.

Hozzátette: „az nem megy”, hogy visszautasítják egy olyan ország elnökének a látogatását, „amely annyi katonai támogatást, annyi pénzügyi támogatást nyújt”. Scholz hangsúlyozta: az ukrán hadsereg csakis a Németországból és más országokból érkező pénzügyi és katonai segítségnek köszönhetően „tudott ilyen sokáig kitartani a nagy túlerőben lévő ellenféllel szemben”.

Frank-Walter Steinmeier április 12-i varsói látogatásán derült ki, hogy a német elnök nem utazhat tovább Ukrajnába, mert a kijevi vezetés „nem akarja” a vizitet. A szociáldemokrata Steinmeiert – aki a konzervatív Angela Merkel kancellár külügyminisztere volt – nyilván azért „büntette” az ukrán vezetés, mert sokáig az Oroszországhoz való nyugati közeledés szószólója volt, amiért egyébként korábban sajnálatát fejezte ki.

Közben Friedrich Merz német ellenzéki vezető kijelentette, hogy a héten Kijevbe látogat.