Az idei szezonban az átlagosnál súlyosabb tüneteket is okozhatnak a pollenek az arra allergiásoknál, sok embernek komolyan romlott az életminősége az erős allergiaszezon miatt – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem szakértője az asztma világnapján.

Kraxner Helga szerint az enyhe tél és a szárazabb tavaszi időjárás miatt nagyobb lehet a levegő pollenkoncentrációja, így súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak az allergiások.

MTI

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfői közleménye szerint az idei pollenszezon tavaszi csúcsa már tetőzött, de az allergiások továbbra is jelentős terhelésnek vannak kitéve, hiszen egyszerre több mint húsz allergén növény pollenje található meg a levegőben.

Az allergiások élete életmódbeli változásokkal is javítható – hatékony terápia kialakítása és a gyógyszerek beállítása mellett. A gyakori hajmosás, ruha- és ágyneműcsere, pollenszűrős szúnyoghálón keresztüli szellőztetés segíthet a tünetek enyhítésében. Érdemes emellett sós orrmosó folyadékot is használni, amely eltávolítja az irritáló anyagokat és a pollent.