„Durvábbnál durvább hazugságokat, nonszensz történeteket találnak ki nap mint nap” – így reagált Menczer Tamás külügyi államtitkár az ukrán Biztonsági és Védelmi Tanács (BVT) titkára, Olekszij Danilov kijelentésére, miszerint Vlagyimir Putyin előre elárulta a magyar vezetésnek, hogy az oroszok lerohanják Ukrajnát, a magyar kormány pedig területeket akar szerezni Ukrajnától.

„Magyarország nyíltan felvállalja, hogy együttműködik Oroszországgal. Sőt, Putyin előre figyelmeztette, hogy megtámadják az országunkat. Valamiért azt gondolták, hogy megszerezhetik az országunk egy részét. Ez soha nem fog megtörténni. Majd meglátjuk, milyen következmények sújtják azt az országot a háború után” – mondta Danilov a Hromadske ukrán lap beszámolója szerint, amelyet a Telex idézett.

Az ukrán hivatalosság nyilatkozatára reagálva Menczer Tamás külügyi államtitkár azt írta Facebook-oldalán: „Döntésünk világos: nem szállítunk fegyvereket az Ukrajnában zajló háborúba. Ezt a kérdést a magyar emberek április 3-án meglehetősen világosan eldöntötték. Értjük, hogy ennek a döntésnek az ukrán kormány nem örül, de ezen a döntésen akkor sem fogunk változtatni, ha durvábbnál durvább hazugságokat, nonszensz történeteket találnak ki nap mint nap.”