Elena Udreát a román határrendőrség telefonhívása alapján feltartóztatták a bolgár – görög határon, majd – bilincsbe verve – a rendőrségi fogdába szállították. A bolgár bíróság első fokon helyt adott a romániai hatóságok azon kérelmének, hogy kiadják őt Romániának. Az illetékes bulgáriai táblabíróság csütörtökön fog határozni az első fokú ítélet ellen benyújtott fellebbezésről, amikor ez a jegyzet adásba kerül, akkor lehet, hogy Önök már értesültek a bírósági döntésről, mindenesetre valószínűnek tetszik, hogy a kiadatási eljárást nem fogják megakasztani.

Nos, ha Elena Udrea drog-, fegyver- vagy leánykereskedő lenne, akkor ez a rá nézve megalázó procedúra nem érdemelne meg egy jegyzetet. Elena Udrea azonban Románia elnöki tanácsosa, majd idegenforgalmi és fejlesztésügyi minisztere volt. Pártvonalon is szép karriert futott be: a Demokrata Liberális Párt (PD-L) főtitkári, alelnöki tisztségét töltötte be, s egy ideig a párt bukaresti szervezetének elnöke is volt.

Mindezeken túl Elena Udrea kulcsfigurája és emblematikus személyisége volt Traian (Petrov) Băsescu rezsimjének. A volt államfő kegyeltje – akit korrupció miatt hétfőn jogerősen hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Legfelsőbb Bíróság – egyszerre volt üdvöskéje és haszonélvezője Románia rendszerváltozás utáni legsötétebb időszakának.

Mielőtt azonban eluralkodnék rajtunk afölötti megelégedettségünk, hogy lám a hazai korrupcióellenes ügyészség teszi a dolgát, az igazságszolgáltatás pedig példás függetlenséggel felelősségre vonja a közpénzek megdézsmálóit és nincs tekintettel egykori politikai vagy közigazgatási tisztségeikre, ünneprontó módon árnyalni igyekszem a képet.

Udrea gondjai akkor kezdődtek, amikor konfliktusba került a rezsim másik emblematikus amazonjával, Laura Codruţa Kövesivel. Azt követően, hogy Udrea mentora – Traian (Petrov) Băsescu 2014-ben befejezte második elnöki mandátumát és már nem volt elég informális hatalma ahhoz, hogy megvédje kegyencét, a Kövesi vezette Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) azonnal rávetette magát. Kövesi számára személyes ambíció volt, hogy politikai és szakmai vetélytársait – Udreát és Alina Bica-t, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) volt vezetőjét – rács mögé dugja. Ez a helyzet indította el Elena Udrea máig tartó kálváriáját, beleértve a Costa Rica-i kalandjait is.

Mi a helyzet ma? Băsescu teljes defenzívában van azt követően, hogy kiderült ügynöki múltja, politikai befolyása a nullához közelít, Laura Codruţa Kövesi viszont európai főügyész, (Románia tagja az EU ügyészségének), s ebben a minőségében bizonyára van rálátása (ha egyéb nem) az Udrea-ügyre.

Elena Udrea tündöklése és bukása akár egy Balzac, vagy Móricz-regény tárgya is lehetne. Egy eleve korrupt rendszerben könnyen jutott a hatalom berkeibe, ám elég volt egy óvatlan gesztus, vagy csak balszerencse (talán rosszkor volt rossz helyen) ahhoz, hogy ugyanaz a rendszer bedarálja. Persze nehéz lenne őt áldozatnak tekinteni, hiszen maga is éltette és működtette a rendszert, amelyik egyszer csak kidobta magából.