Akkor nyertünk a legjobban, amikor mindenki összeállt ellenünk – értékelte a 2022-es választás eredményét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

Győzelmi beszédében, a Fidesz-KDNP választási eredményváróján a miniszterelnök azt mondta: óriási nemzetközi erőközpontok és szervezetek mozdultak meg velük szemben. Nekik azt üzente: kidobott pénz volt minden fillér, amit a magyarországi baloldalnak adtak.

Úgy fogalmazott: „a magyar baloldal volt Gyuri bácsi életének legrosszabb befektetése. Tizenkét éve csak viszi a pénzt” – utalt Soros Györgyre a Fidesz elnöke.

MTI

Elismerte a Fidesz választási győzelmét Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje vasárnap este Budapesten.

A Városligeti Műjégpályán úgy fogalmazott: „ugyanúgy le vagyok taglózva, mint mindenki más. Nem akarom titkolni a csalódottságomat, a szomorúságomat, soha nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény”.

Az ellenzéki politikus rendkívül egyenlőtlennek nevezte a választási küzdelmet, de azt mondta, nem vitatják az eredményt, azt azonban igen, hogy demokratikus és szabad lett volna a verseny.

Márki-Zay Péter kijelentette, a propaganda az, ami megnyerte ezt a választást a Fidesznek, nem a tisztesség és nem a becsület.

Bár minden józan magyarban felmerülhet az országból való távozás gondolata, mert „hazánk nem a jó úton megy”, a színpadon mögötte álló családja nevében kijelentette, „mi itt maradunk veletek”.

Folytatni fogjuk azt a küzdelmet, amit lelkiismeretünk és hazaszeretetünk diktál – tette hozzá, arra hívva fel híveit, hogy ne engedjék el egymás kezét. Azt hangsúlyozta, nem küzdöttek hiába, hiszen csodálatos közösséget építettek fel, „ami még propagandával sem lehet megvenni, akinek a haza nem eladó”.

A leadott szavazatok 91,06 százalékának összesítése után:

  1. FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 88, országos lista: 47, összesen: 135, a parlamenti mandátumok aránya: 67,84 százalék.
  2. DK-JOBBIK-LMP-MSZP-MOMENTUM-PÁRBESZÉD: egyéni választókerület: 18, országos lista: 38, összesen: 56, a parlamenti mandátumok aránya: 28,14 százalék.
  3. MI HAZÁNK: egyéni választókerület: 0, országos lista: 7, összesen: 7, a parlamenti mandátumok aránya: 3,52 százalék.
  4. MNOÖ: kedvezményes mandátum: 1, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.

A külhoni levélszavazatok 96,46 százalékát a Fidesz-KDNP kapta.

Az RMDSZ összesen 132 506 levélcsomagot juttatott el a főkonzulátusok valamelyikére, ez 38 307 szavazattal több, mint amit 2018-ban eljuttattak a külképviseletekre – írja Kelemen Hunor Facebook-bejegyzésében.