A járvány nem ért véget, a koronavírus-fertőzöttek számára létrehozott állapotfelmérő központok a továbbiakban is működni fognak – jelentette be az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila elmondta, hogy még mindig magasak a napi esetszámok, így indokolt az állapotfelmérő központok további működtetése. A hatóságokat továbbra is foglalkoztatja a járóbeteg-szakellátás fejlesztése, az országos helyreállítási tervben 30 ilyen központ felújítása és korszerű felszerelésekkel való ellátása szerepel, mondta Alexandru Rafila, aki arról is beszélt, hogy szerinte Románia teljesítménye a Covid-járvány megfékezésében „legalább átlagosnak” tekinthető.

A miniszter köszönetet mondott mindazoknak, akik csökkentették a világjárványnak a lakosságra, valamint a gazdasági és társadalmi életre gyakorolt hatását.

A tárcavezető szerint a járvány következményei sokrétűek: csaknem 65.000 ember halt meg a koronavírus miatt; sok krónikus vagy daganatos beteg nem fért hozzá a kezeléshez. A járvány az oktatásra is rányomta a bélyegét, az iskolák hosszú időre bezártak, ami a gyerekek fejlődését súlyosan érintette. Hozzátette: a minisztériumnak nem áll szándékában lemondani a távkonzultáció lehetőségéről.