Az orosz katonai egységek lassan, de folyamatosan haladnak az ukrán főváros központja felé és közben folyamatosan lövik a külvárosokat. Az éjjel legalább ezren menekültek el Kijevből – tudósít az Euronews.

A híradások szerint az ukránok minden fronton újabb támadásokra készülnek. Az ország több régiójában péntek hajnalban is szóltak a légvédelmi szirénák.

Egyelőre nem tudni, hányan haltak meg Mariupolban a szétbombázott színházban, ahol legalább ezren bujkáltak. Vannak túlélők, a légoltami pince állítólag sértetlen maradt.

Pénteken állítólag újabb humanitárius folyosók nyílhatnak meg Ukrajna több régiójában.

Az ellenséges orosz erők eközben kíméletlenül haladnak előre a déli területeken.  A Mariupoltól 520 kilométerre nyugatra lévő Odesszában is felkészülnek a védekezésre, mindenfelé barrikádokat emelnek az utakon. Arra számítanak, hogy az orosz erők hosszú távon az egész ukrán tengerpartot meg akarják szállni.

A menekültáradat továbbra is folyamatos Ukrajnából. Csak a lengyel határt naponta több ezren lépik át. A Lengyelországba menekült ukránok száma már megközelÍti a 2 milliót. Moldován még ennél is nagyobb a nyomás. A 2,6 milliós kis ország eddig több mint 350 ezer ukrán menekültet fogadott be.