Európának rugalmasabb energiapolitikára van szüksége. Különösen a jelenlegi geopolitikai helyzetben meg kell bizonyosodnunk arról, hogy korlátozzuk az állampolgárokat érintő negatív hatásokat.

A fosszilis üzemanyagok fokozott visszaszorítását célzó intézkedések nem róhatnak aránytalan terhet az egyes tagállamokra. Azon kell dolgoznunk, hogy a zöld átmenet a lakosság jólétét és a munkahelyteremtést szolgálja, nem pedig az energiaszegénységet és a szociális kirekesztettséget növelje  – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter Brüsszelben, a Környezetvédelmi Tanács ülésén, amelynek legfontosabb napirendi pontja az „Irány az 55%!” jogalkotási csomag megvitatása. 

Az uniós klímacsomag célja, hogy 2030-ig 55%-kal csökkenjen az EU területén az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása. A Környezetvédelmi Tanács ülésén az erdőirtásmentes termékek behozataláról szóló javaslatot is megvitatták a tárcavezetők. A tervezet szabályokat állapít meg és a piaci szereplőket kötelezi fokozott ellenőrzésre az olyan alapanyagok – például a marhahús, pálmaolaj, szója, fa, kakaó és kávé – esetében, amelyekhez erdőirtás kapcsolódik.