Újabb fegyverszállítmányt kaphat Németországtól az orosz invázió ellen harcoló ukrán hadsereg – jelentették csütörtökön német hírportálok.

A szállítmány 2700 Strela típusú, vállról indítható szovjet légvédelmi rakétából áll. A leginkább helikopterek elleni bevetésre alkalmas fegyverek az egykori NDK hadseregének készletéből származnak. A szövetségi gazdasági minisztérium már hozzá is járult kivitelükhöz.

A kormány az Ukrajna elleni orosz invázió harmadik napján, február 26-án a válságövezetekbe irányuló fegyverexportot elutasító álláspontját megváltoztatva úgy döntött, hogy mégis küld fegyvereket az ukrán hadseregnek.

Közben Spanyolország is bejelentette, hogy pénteken küldi az első támadófegyver-szállítmányát Ukrajnába, hogy segítsen az orosz invázió ellen.

A szállítmány 1370 páncéltörő gránátvetőt, könnyű géppuskákat, valamint 700.000 géppuska-töltényt tartalmaz – mondta Margarita Robles spanyol védelmi miniszter.

A fegyverszállítmányt a spanyol légierő gépein Lengyelországba, a határhoz közeli helyen adják át az ukrán állam képviselőinek – mondta Robles egy késő esti interjúban a spanyol Antena 3 tévécsatornának.