A szenátus szerdán megszavazta azt a jogszabályt, amely arra kötelezi a különböző internetes kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó vállalatokat és tárhely-szolgáltatókat, hogy a hatóságok kérésére tegyék elérhetővé felhasználóik üzeneteit és beszélgetéseit.

A jogszabályt tavaly október elején fogadta el a kormány, két nappal azelőtt, hogy a parlament megbuktatta Florin Cîţu kormányát.

A szenátus ügydöntő házként voksolt a törvényről, így már csak az államelnöknek kell aláírnia ahhoz, hogy hatályba lépjen.

A kormány azzal indokolta a jogszabály elfogadását, hogy az gyakorlatba ülteti az 2018. évi 1972. uniós irányelvet. Az ActiveWatch és másik tíz civil szervezet viszont azt állítja, hogy a szenátus kihasználta az orosz-ukrán fegyveres konfliktust és az alapos vita elutasításával elfogadta a jogszabályt, amely visszaéléseket tesz lehetővé. Szerintük a törvény gyakorlatilag azt követeli meg a szolgáltatóktól, hogy saját lehallgatási rendszert hozzanak létre, és azt hozzáférhetővé tegyék a hírszerzés vagy a bűnügyi hatóságok számára.