A román légierő MiG-21 Lancer típusú vadászgépe a Fekete-tenger partvidékén, Konstanca megyében zuhant le szerda este. A védelmi minisztérium (MAPN) közlése szerint a Mihail Kogălniceanu légi támaszpontról 19 óra 50 perckor felszállt vadászrepülőgép nem sokkal 20 óra után tűnt el a radarernyőkről.

A bázisról elindult a légierő IAR 330 Puma helikoptere az esetlegesen katapultált pilóta keresésére. A helikopter 20 perccel később szintén eltűnt a radarernyőkről, miután a pilóta jelentette, hogy az időjárási viszonyok kedvezőtlenek, majd parancsot kapott, hogy térjen vissza a támaszpontra.

A hírtelevíziók által megszólaltatott szemtanúk szerint havazás és ónos eső volt a térségben.

Constantin Spînu, a hadsereg szóvivője később közölte: megtalálták a lezuhant helikopter roncsait 11 kilométernyire a Kogălniceanu támaszponttól. A fedélzeten lévő hét katona egyike sem élte túl a balesetet.

A vadászrepülő roncsainak és pilótájának felkutatására földi keresőegységek indultak. A roncsokat két óra elmúltával megtalálták, de a pilóta sorsáról szerdán éjfélig nem érkezett jelentés.

Vasile Dincu védelmi miniszter kizárta a lehetőséget, hogy találat érte volna a vadászgépet. Leszögezte: a légtér megfigyelése folyamatos. Az utóbbi 25 évben a román légierő több mint húsz MiG-21-ese hajtott végre kényszerleszállást vagy zuhant le.

Folyamatban van a légierő korszerűsítése, másodkézből vásárolt, használt F16-os vadászgépekkel. A megrendelt F16-osok közül eddig 17 érkezett meg Romániába.