Az RMDSZ elnöke közleményben ítélte el George Simion viselkedését. Kelemen Hunor emlékeztetett: a szövetség 2020 decemberétől aggodalommal figyeli az AUR partizánakcióit, és minduntalan arra kéri parlamenti kollégáit, hogy legyenek partnerei ennek a szélsőséges alakulatnak az elszigetelésében.

„Hétfőn a szóbeli agressziót immár fizikai agresszió követte, amelyet mélységesen elítélek” – írja az RMDSZ elnöke, hozzátéve, hogy George Simionnak viselnie kell a tettei következményét, mindenki másnak pedig, aki demokratikus intézményeink legfontosabbikának tartja a parlamentet, egységesen kell harcolnia a populizmus további térnyerése ellen. „Nem magunk miatt fontos feladat ez, hiszen a felelősségünk túlmutat a parlament falain. A bántalmazás, az erőszak elfogadhatatlan!” – mutat rá Kelemen Hunor.

Cristian Pîrvulescu politológus szerint George Simion stílusa „a fasiszta és neofasiszta pártokra jellemző”, amelyek „az erőszakot terjesztik mindenfelé”. Hangsúlyozta, hogy az energiaminiszter ellen irányuló agresszió példátlan a rendszerváltás utáni Romániában, ha pedig a parlament nem lép fel – akár a politikus mentelmi jogának a felfüggesztése révén – az AUR elnöke ellen, legitimálja ezt a fajta a viselkedést, és kockáztatja az agresszió normalizálását.

A megtámadott Virgil Popescu közölte, hogy büntetőfeljelentést tesz bántalmazója ellen.