A nagyvárosokban csaknem másfélszer akkora a lakosság koronavírus elleni átoltottsága, mint vidéken, de az agglomerációkban a fertőzés is jobban terjed – derül ki az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) adataiból.

Ezek szerint a megyei jogú városokban a legnagyobb, 43,5 százalékos, a kisebb városokban 41,7 százalékos, a falvakban pedig 29,7 százalékos az átoltottság. A falusi, kisvárosi közösségekben élő moldvai és székelyföldi lakosság körében sokhelyütt a lakosság kevesebb mint 20 százaléka oltatta be magát.

Országos szinten az átoltottság 41,8 százalékos. Az átoltottsági rangsort a Temesvárral összenőtt Újszentes vezeti 63,8 százalékkal. Az első tíz között van a Fehér megyéhez tartozó Torockó és a Kolozs megyei Körösfő is 57 százalékot meghaladó átoltottsággal. A megyeszékhelyek közül Kolozsvár az első 54,8 százalékkal, míg Bukarestben az átoltottság 49,6 százalékos.

A stratégiai kommunikációs csoport (GCS) hétfőn közzétett adataiból kiderült, hogy Újszentes nemcsak az átoltottsági rangsort vezeti, hanem jelenleg ott a legmagasabb, több mint 60 ezrelékes a kéthetes fertőzöttségi ráta is. A városok között a Bukaresttel összenőtt Otopeniben – a legmagasabb (55,7 százalékos) átoltottságú romániai városban – terjed leginkább a kór: az utóbbi két hétben az ottani lakosság 42,8 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést.

Bukarestben a kéthetes fertőzési ráta kedden elérte a lakosság 34,29 ezrelékét.

A GCS jelentése szerint az utóbbi 24 órában 36.269 új fertőzést diagnosztizáltak, ami magasabb az utóbbi két hét átlagánál, és alig marad a 40 ezres rekordtól. A hétfői 81 új haláleset után ma 193 áldozatról számoltak be, ami több mint kétszerese a kéthetes mozgóátlagnak. A kórházban kezelt fertőzöttek száma 11 884-re emelkedett, amely több mint 20 százalékkal magasabb a múlt hétfőinél.