Románia Koppenhágai Nagykövetségének képviselői felkeresték a fogvatartási intézményekben a csecsemőjük bántalmazása gyanújával őrizetbe vett román házaspárt – közölte az AGERPRES hírügynökséggel a román külügyminisztérium.

A Rotundu házaspárt azt követően vették őrizetbe a dán hatóságok, hogy súlyos sérülésekkel vitték kórházba öthetes gyermeküket. A férjet és feleséget két különálló fogvatartási intézményben helyezték el, a gyermeket kórházban ápolják.

A román nagykövetség képviselői a látogatás során meggyőződtek arról, hogy a román állampolgárságú házaspár jogait tiszteletben tartják, és találkoztak ügyvédeikkel – közölte a külügy.

A román diplomaták arról is beszámoltak a szülőknek, hogy megtörtént a csecsemő dániai születési igazolványának honosítása, a kisbaba, Mathias Rotundu román születési igazolványt kapott.

A gyermek anyjának szülei Vaslui megyében élnek, és jelezték, hogy vállalnák a kis Mathias gondozását. A romániai Országos Gyermekjogvédelmi és Örökbefogadási Hatóság megkezdte a nagyszülők kiértékelését. Ezt Gabriela Firea családügyi, ifjúsági és esélyegyenlőségi miniszter közölte hétfőn a Facebookon. Firea arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy a minisztérium kérte a dán hatóságokat, találjanak közösen megoldást a csecsemő hazahozatalára.