Az Európai Unió Bírósága elítélheti Romániát, ha visszatér az energiaárak szabályozásához – véli az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) energiapiaci vezérigazgatója. Claudiu Dumbrăveanu egy bukaresti konferencián kifejtette: az energiaárak szabályozásának újbóli bevezetése az uniós irányelvek megszegését jelentené, amiért az Európai Unió Bírósága kötelezettségszegési eljárás beindítása nélkül is elmarasztaló ítéletet hozna Románia ellen.

Claudiu Dumbrăveanu úgy vélte, nincs rendben az, hogy az energiadrágulás kompenzálásáról szóló új kormányrendelet valamennyi fogyasztóra kiterjed, szerinte csak a kiszolgáltatott fogyasztókat kellene támogatnia az államnak. Semmiképp nem szabad visszatérni az energiapiac állami szabályozásához. Az árak szabályozása egy szocialista piaci modell követését jelentené – mondta.

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság energiapiaci vezérigazgatója szerint a jogszabály felfüggeszti a kiskereskedelmi energiapiacot, és visszatartja a fogyasztókat a szolgáltatóváltástól.