Magyarországon 2429 új fertőzöttet igazoltak az elmúlt 24 órában, és elhunyt 83, többségében idős, krónikus beteg. Ezzel a járvány kezdete óta az elhunytak száma 39 517-re emelkedett – közölte a koronavirus.gov.hu kedden.

A beoltottak száma 6 268 108, közülük 5 986 342-en a második, 3 184 580-an pedig már a megerősítő harmadik oltást is megkapták.

Virológus: az oltások nagyban csökkentik a súlyosabb tüneteket

Ha megfertőződünk is az influenzavírussal vagy a koronavírussal, az oltások nagyban csökkentik a súlyosabb tüneteket – figyelmeztetett a magyar Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) virológusa.

Kis Zoltán az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában elmondta: egy amerikai tanulmány félmillió koronavírusos beteget vizsgált és megállapította, hogy három százalékuknak a mintájában a koronavírus mellett megtalálható volt az influenzavírus is.

Felhívta a figyelmet: ez nem azt jelenti, hogy az influenzavírus és a koronavírus „összeállt”, és kicserélték a genetikai anyagukat, hanem azt, hogy egy időben, de külön jelennek meg a szervezetben.

Arra a kérdésre, hogy ez okozhat-e súlyos megbetegedést, azt válaszolta, mindkettő tud önmagában súlyos megbetegedést okozni, de főleg az oltatlanoknál. Az amerikai tanulmányra hivatkozva azt mondta, azok között, akik bekerültek a kórházba és kettős fertőzésük volt, nagyobb eséllyel fordultak elő légzési problémák, mint aki az influenza vagy a koronavírus ellen be volt oltva. Megjegyezte: mindkét vírus a tüdőt támadja meg.