A Romgaz állami gázvállalat részvényesi közgyűlése jóváhagyta az amerikai ExxonMobilnak a fekete-tengeri Neptun Deep elnevezésű gázmezőben birtokolt részesedése megvásárlását – közölte a vállalat a bukaresti értéktőzsdén.

A közlemény szerint a tranzakció nyomán a Romgazé lesz az amerikai vállalat romániai leányvállalata részvényeinek 100 százaléka. A tranzakció lényegében arra irányul, hogy a román vállalat tulajdonába kerüljön a földgázmezőben az amerikaiak által birtokolt 50 százalékos részesedés.

Ennek megvásárlásáról a felek október végén állapodtak meg, miután a Romgaz március végén tett kötelező vételi ajánlatot az ExxonMobilnak, majd a felek júniustól októberig tárgyaltak a tranzakció feltételeiről.  A román vállalat november elején azt is közölte, hogy 1,06 milliárd dollárért veszi meg a kitermelési jogot. Leszögezték azt is, hogy a tranzakció értéke a későbbiekben maximum 10 millió dollárral nőhet. A felek megállapodtak, hogy az adásvételi szerződés aláírásakor 106 millió dollár előleget fizet a vásárló, a többit a tranzakció véglegesítésekor.

A részvényesek közgyűlése pénteken egy 325 millió euró értékű hitel felvételéről is határozott, amiből fedezik a tranzakció értékének egy részét.

A tranzakció 2022 első negyedévében zárulhat le. A Neptun Deep lelőhelyen 42-84 milliárd köbméterre becsült gáz rejlik. A többi 50 százalékos részesedés az osztrák OMV vállalaté, amely a román féllel kötött megállapodás szerint a gázmező operátora lesz.

A kitermelés elkezdéséhez a román parlamentnek úgy kell módosítani az offshore-kitermelésekre vonatkozó jogszabályt, hogy az kedvezőbb feltételeket szabjon meg a befektetők számára.