A koronavírusjárvány miatt a városi környezetben élők fele halasztotta az orvosi vizsgálatokat – derül ki a MedLife által támogatott, Digi24-en megjelent elemzésből. Egy kérdőíves felmérésben, arra keresték a választ, hogy Románia lakossága hogyan viszonyul az orvosi vizitekhez, vizsgálatokhoz.

Az eredmények szerint a pandémia előtt a résztvevők 50,8 százaléka látogatta meg az orvosát legalább évente egyszer, amely csoportnak a 79 százaléka 2020 előtt rendszeresen járt ellenőrző vizsgálatokra, nevezetesen rutin vizsgálatokra és vérelemzésre. Ugyanakkor 26 százalék arról számolt be, hogy sosem járt átfogó orvosi ellenőrzésre. A világjárvány az emberek viszonyát megváltoztatta. Az eredmények szerint az utóbbi 12 hónapban az emberek több mint fele, 58,9 százaléka halasztotta az orvosi viziteket. A válaszaikban a halasztást a félelemérzettel és egyes gyógyszerek hiányával indokolták az emberek.

Az online felmérést 2021. november 5-10. között végezték, és 504 városi környezetben élő személy válaszolt a kérdésekre – számol be a Transindex.ro portál a MedLife által támogatott, Digi24-en megjelent elemzésről.