Kilátásba helyezte kormányból való kilépését az RMDSZ, ha nem őrizheti meg a fejlesztési miniszteri tisztséget. Kelemen Hunor szövetségi elnök kijelentette: “Minden elképzelhető, egy dolgot kivéve, hogy az RMDSZ csak dísz legyen egy kormányban.” Kelemen Hunor szerint  alakulata „rendkívül korrekt” volt a tárgyalások egész ideje alatt, nem „szabotált” senkit, és „nem kérte senkinek a támogatását”. A szövetség nem mond le a fejlesztési minisztériumról, igényt tart arra a három tárcára, amelyet jelenleg is vezet. “Dolgozni akarunk, a Szövetség miniszterei pedig bizonyították a rátermettségüket” – írta tegnap délután Facebook-oldalára Kelemen Hunor. A szövetségi elnök posztjában arról is beszámolt, hogy „nagyjából megegyeztek” az ügyészek és bírák visszaéléseit vizsgáló ügyosztály felszámolásáról, az Alkotmány módosításáról azonban még nincs egyezség, de azt mindannyian tudják, hogy erre szükség van.

A minisztériumok elosztása kapcsán kialakult vitához Marcel Ciolacu, a szociáldemokraták elnöke hozzáfűzte: „ha az RMDSZ kilép a koalícióból, akkor a PSD” is. Ciolacu „normálisnak” nevezte a koalíciós tárgyalásokat, amelyeknek szerinte vasárnapig le kell zárulniuk.

Nem szeretné, hogy az RMDSZ kilépjen a kormányból a Nemzeti Liberális Párt elnöke sem. Florin Cîţu elismerte, hogy a Szövetség végig mellette állt. A PNL elnöke arról is beszélt, hogy a liberálisok a pénzügy- és az igazságügyi miniszteri tisztségre tartanak igényt.