„A szállóigévé vált mondat 1952. szeptember 20-án hangzott el. A magyar Aranycsapat Európa-kupa-mérkőzésen a berni Wankdorf-stadionban lépett pályára Svájc ellen. Negyedóra elteltével az esélytelenebb Svájc már 2-0-ra vezetett, amikor Puskás az oldalvonalnál megkérdezte Sebes Gusztáv szövetségi kapitányt, nem lenne-e kis pénz a csapat számára. Az elutasító válasz után hangzott el: Kis pénz – kis foci, nagy pénz – nagy foci. Félidőben aztán összeült a válságstáb, lett prémium, nyert a magyar válogatott…” – olvassuk az Egy legenda életre kel című regényben a Puskásnak tulajdonított mondatok leghíresebbikének eredetét.

Az ma már senkit sem érdekel, hogy a legenda már ott hibádzik, derül ki a meccs statisztikáit bogarászva, hogy bár a svájciak a 11. percben valóban 2-0-ra elhúztak, Puskás még az első félidőben – azaz az állítólagos oldalvonali számonkérés és a szünetbeli ígéret között – egyenlített.

Puskás is így emlékezett: “Először is: én azt mondtam, hogy kis pénz, kis futball, nagy pénz, nagy futball, de ez nem egy mérkőzés kapcsán hangzott el, hanem amikor először felvetődött a profizmus kérdése. Ekkor jegyeztem meg, hogy a profik jól vannak dotálva és nagyobb dohányért többet követelhetnek tőlük.“

Mindegy is, hogy van-e a legendának valóságalapja, mert mára a közvélemény elkönyvelte, ilyenek a futballisták, jobban örülnek a lóvénak mint a BL-serlegnek. A sportvezetők sem különbek – tartja a fáma –, állítólag a legfontosabb számukra, hogy a játékosuk széles hátú legyen, hogy elférjen rajta a reklám, s mackósan mozogjon, hogy azt le is lehessen olvasni a lelátóról.

Ma már nagyon ritka a labdarúgó példakép, a focisták megítélése hasonlatos a politikusokéhoz.

A hét elején történt valami a futball világában, ami említésre érdemes, és követésre is. A 2022-es labdarúgó-világbajnokságra Portugália 2–1-es legyőzésével kijutó szerb válogatott tagjai a pályán kívül is jelesre vizsgáztak: jótékony célra ajánlották fel a lisszaboni sikerért és a vb-kijutásért kapott 1 millió eurós jutalmukat.

A jutalmat Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke ajánlotta fel a válogatott tagjainak, még mielőtt Portugáliába indultak volna a sorsdöntő mérkőzésre.

A mérkőzés 90. percében, amikor már úgy tűnt, a portugálok megszerzik egy döntetlennel a vb-kijutást, Aleksandar Mitrovic befejelte a szerbek győzelmet és katari repülőjegyét megváltó gólját.

Nagy pénz – nagy foci!

A történet ezt követően azonban megható fordulatot hozott. A szerb válogatott tagjai közösen döntöttek arról, hogy a jutalmul kapott 1 millió eurós összeget beteg gyermekek gyógyítására ajánlják fel. Azoknak, akinek sokkal nagyobb szüksége van a pénzre.

Nagy foci, nagy szív.

Eldöntöttem: a vb-n a szerb fiúknak szurkolok!