Támogatják, hogy a koalíciós pártok jelöltjei felváltva irányítsák a kormányt – jelentette be a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottsága tegnap esti ülése után Florin Cîţu. A párt feltétele viszont az, hogy elsőként a liberálisok jelöltje töltse be a miniszterelnöki tisztséget. A PNL elnöke elmondta, volt ugyan egy erre vonatkozó javaslat, de a liberálisok nem módosítottak azon a korábbi határozatukon, amely szerint a PNL elnöke automatikusan a kormányfőjelölt is. E szerint a párt őt jelöli majd miniszterelnöknek a Szociáldemokrata Párttal (PSD) folytatott tárgyalásokon. „Majd elválik, hogy mi történik akkor, ha a PSD ezt ellenezni fogja” – jegyezte meg.

Cîţu hansúlyozta, hogy a körvonalazódó koalíció három pártjának közös miniszterelnök-jelöltet kell majd javasolnia az államfőnek a kormányalakítási egyeztetéseken. Hozzátette, jómaga biztos abban, hogy a PNL, a PSD és az RMDSZ kiegyezik majd egy közös jelöltben, és sikerülni fog beiktatni a kormányt.

Cîţu közölte azt is, hogy a koalíció két nagyobb pártja elosztja majd egymás között az úgynevezett véleményező minisztériumokat. E szerint egyik az igazságügyi, a másik a pénzügyi tárcát kapja majd meg. Hasonló módon osztják el egymás közt a védelmi és a belügyminisztériumot is.

A PNL elnöke emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a három párt még nem véglegesítette a kormányprogramot. Arra a kérdésre, hogy ez mikorra várható, reményét fejezte ki, hogy ez mielőbb megtörténik.