Tűz ütött ki ma hajnalban a ploiești-i járványkórházban. Két páciens – egy 74 és egy 75 éves férfi – életét vesztette. Másik húsz pácienst elszállítottak az eset után a kórházból, egyikük sem szenvedett sérülést, az egyik orvosi asszisztenst viszont negyven százalékos égési sérüléssel kezelik – mondta a helyszínre érkező Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője.

Valószínűleg az egyik kórházi ágy és a padló közötti szikra okozta a tüzet – nyilatkozta az egészségügyi intézmény igazgatója, Bogdan Nica.

Az új elektromos berendezéssel felszerelt ploiești-i kórház nem rendelkezett a Katasztrófavédelmi Felügyelőség engedélyével, habár a katasztrófavédelem által februárban jelzett tűzvédelmi hiányosságokat időközben 90 százalékban orvosolták. Az igazgató szerint az intézményben minden intézkedést betartottak, és a teljes személyzet képzésben részesült.

A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított eljárást.

A ploieşti-i kórháztűz okait a szakértők fogják megállapítani – nyilatkozta ma Cseke Attila. Az ügyvivő egészségügyi miniszter szerint nyilvánvaló, hogy az egészségügyi rendszer túl van terhelve és az infrastruktúra is elavult.