Elveszítette Románia tegnap azt az Európai Bizottság ellen – 2019 júliusában – indított pert, amelyben a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételének a megsemmisítését kérte.

Izsák Balázs, a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés bizottságának képviselője úgy nyilatkozott, hogy Románia a saját külpolitikai tekintélyét rombolja, amikor az európai polgári kezdeményezésekkel szemben pereskedik. A Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint ez immár a negyedik olyan elveszített per, amelyben a román állam hol beavatkozóként, hol felperesként vesz részt. Mint ismert, a n

emzeti régiókra vonatkozó európai polgári kezdeményezés beterjesztői azt kezdeményezték, hogy az EU kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A nemzeti régiók gazdasági emancipációját szolgáló kezdeményezés, Székelyföld esetében az autonómiatörekvéseket erősítette volna.