Az Európai Gyógyszerügynökség hétfőn közölte, hogy „a lehető legrövidebb időn belül” ajánlani fogja a molnupiravir nevű, szájon át szedhető gyógyszer uniós szintű alkalmazását. Az amerikai Merck óriáscég és egy kisebb partnervállalata által bemutatott termék az első gyógyszer lesz, amelyet kifejezetten a koronavírus ellen fejlesztettek ki.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közleménye utalt arra, hogy a molnupiravir felülvizsgálata még folyamatban van. Ennek ellenére Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) „a lehető legrövidebb időn belül” uniós szintű ajánlásokat fog megfogalmazni annak érdekében, hogy segítse a nemzeti hatóságoknak a gyógyszer lehetséges korai, esetleges vészhelyzeti alkalmazásával kapcsolatos döntéseit.

A Merck a múlt hónap elején jelentette be, hogy molnupiravir nevű gyógyszere felére csökkenti a halálozás vagy a kórházba kerülés kockázatát a koronavírusos pácienseknél. A cég október 25-én fordult az Európai Gyógyszerügynökséghez engedélyért.

A Merck azt is kutatja, hogy a molnupiravirt lehet-e a vírus terjedésének megelőzésére használni olyan háztartásokban, amelyeknek egyik tagja már fertőzött. A cég jövő tavaszra várja az ezzel kapcsolatos kutatások eredményét.