AMentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ellenzékbe vonul és tovább dolgozik az országos helyreállítási tervbe foglalt reformok megvalósításán – közölte Dacian Cioloş pártelnök, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) hétfő este bejelentette, hogy a Szociáldemokrata Párttal (PSD) folytatja a kormányalakítási tárgyalásokat.

Facebook-bejegyzésében Cioloş azt írta: alakulata a legnagyobb ellenzéki párt lesz, ugyanakkor az egyetlen, amely demokratikus, liberális és európai értékeket vall.

Szembehelyezkednek a szélsőségek minden formájával, és szankcionálni fogják a „PNL-PSD-kormány kisiklásait” – tette hozzá.

Az USR elnöke hangsúlyozta, csalódásokat már nem tud okozni számára a politika, azonban felháborítja, hogy a PNL „milyen könnyedséggel szertefoszlatta azoknak az álmait”, akik az állam modernizálása érdekében az USR-t is a soraiban tudó kormányt kívántak.

„Olyan ígéreteket tettek a kampányban, amelyeket – mint most nyilvánvalóvá vált – nem gondoltak komolyan. Csak szavazatszerzés céljából hangoztatták ezeket, a politikai szívük valójában ott maradt amellett a pe-se-de mellett, amely felrobbantotta az országot, és amelyhez most olyan könnyedséggel és természetességgel csatlakoznak” – fogalmazott.

Meglátása szerint az elmúlt hónapokban a régi pártok „fenyegetve érezték magukat attól az új lendülettől”, amelyet az USR hozott a romániai politikába, alakulata ugyanis szembeszegült a hazai politika „régi gyöngeségeivel”, a kiváltságokkal, a modernizálás útjába állított akadályokkal, a közpénzek önkényes elosztásával.