A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezésére európai uniós alapokból segítené a román kormány a nemzetiségi, ezen belül a magyar gyerekek román nyelvtanulását.

A projekt összértéke 10 millió euró, amelyből hatezer oktatót képeznek tovább arra, hogy a románt idegen nyelvként tanítsák, de lesznek új tankönyvek, román nyelvű játékos telefonos applikációk is, amelyek a gyerekek román nyelvtanulását segítik.

Az európai alapok és az oktatási minisztérium közös projektjét a napokban bocsátottak társadalmi vitára a humánerőforrás-fejlesztési operatív program keretében.

„Mind Székelyföldön, mind Kolozsváron és a Partiumban sok gyereknek gondot jelent a román nyelv elsajátítása. Azonban ahhoz, hogy mindenki otthon érezze magát Erdélyben, fontos, hogy a gyerekeink megfelelő módon tanuljanak meg románul” – idézte az RMDSZ közleménye Hegedüs Csillát, az európai alapok minisztériumának államtitkárát.

Kallós Zoltán oktatási államtitkár emlékeztetett: a 2011-2012-es tanévtől a magyarul tanuló gyerekek számára külön tantervet vezettek be, amely nagyrészt jó, de kiderült, hogy sok esetben nem megfelelően alkalmazzák, ezért akarnak továbbképzéseket szervezni a pedagógusok számára.