Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter hétfőn aláírta a nyereményjáték megszervezéséről, a gazdasági tárcával közösen kiadott miniszeri rendeletet. Az „oltáslottóval” a koronavírus elleni vakcina felvételére próbálják ösztönözni a 70 százalékban még mindig beoltatlan lakosságot.

A szabályzat értelmében három hónapon keresztül hetente, havonta, illetve további két rendkívüli alkalommal rendeznek sorshúzásokat, amelyeken azok vehetnek részt, akik beoltatták magukat, és letöltötték a digitális Covid-igazolványt a kormány által üzemeltett certificat-covid.gov.ro honlapról.

A heti húzásokon 80 darab egyenként 10 ezer lejes és egy-egy 300 ezer lejes, a havi húzásokon egy-egy 100 ezer lejes nyereményt, karácsonyi-szilveszteri időszakban pedig egy 500 ezer, és egy 1 millió lejes főnyereményt sorsolnak ki. Az oltáslottó 15 millió lejes nyereményalapjának fedezetét a gazdasági minisztérium utalja át a lottótársaságnak.

Az oltáslottó mellett a kormány étkezési utalványokkal is próbálja oltakozásra serkenteni a lakosságot. Ezek kiosztása várhatóan szintén októbertől kezdődik. Az öt darab, egyenként 20 lej értékű étkezési utalványra azok jogosultak, akik az étkezési utalványokat és oltáslottót bevezető sürgősségi kormányrendelet hatályba lépése, vagyis augusztus 31-e után kapták meg a vakcinát.