A magyar kormány a határon túli magyar családok boldogulását segíti, a szülőföldön maradást ösztönzi a kárpát-medencei magyar vállalkozások támogatásával – hangoztatta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár az első alkalommal megrendezett Erdélyi Gazdasági Fórum megnyitóján, amelynek társszervezője az erdélyi gazdaságfejlesztési programot lebonyolító Pro Economica Alapítvány.

Az államtitkár elmondta: idén Erdélyre is kiterjesztették a korábban a Vajdaságban is megszervezett vállalkozói mentorképző programot, de a magyar gazdasági szereplők közösségbe szervezése itt nem zárult le. A pénteken elindult marosvásárhelyi kezdeményezéssel egy olyan együttműködési keretet próbálnak megteremteni Erdélyben, amely összefogja, közös munkára, együttgondolkodásra hívja az erdélyi vállalkozókat, szakmai szervezetek vezetőit.

Potápi hozzátette: mivel a külhoni magyar vállalkozások több mint 90 százalékban magyar munkavállalókat foglalkoztatnak, ezek a programok valójában a magyar családokat támogatják abban, hogy szülőföldjükön építsenek jövőt és ne vándoroljanak el.