A kormány döntött az uniós digitális Covid-igazolvány használatának bevezetéséről azokon a településeken, ahol a megelőző két hétben a lakosság több mint három ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

A mindeddig “zöld útlevélként” használt személyre szóló digitális Covid-igazolványt eddig is bárki letölthette magának az oltáskampány honlapjáról, amennyiben megkapta az oltás valamennyi adagját, letesztelte magát, vagy az utóbbi hat hónapban kigyógyult a betegségből.

A jelenlegi szabályozással ellentétben ezentúl három ezrelék fölötti fertőzöttségi ráta esetén sem zárnak be a kulturális intézmények, vendéglátóhelyek és sportlétesítmények, hanem a belépést védettségi igazoláshoz kötik, és korlátozzák a résztvevők számát.

A pénteki kormányhatározatról kiadott sajtóközlemény szerint a határozat hatálya alá eső vendéglátóhelyek, sportlétesítmények üzemeltetőinek, illetve a rendezvények szervezőinek háromezrelékes fertőzöttségi ráta felett kötelességük ellenőrizni a belépők védettségi igazolványát.

A kormányhatározat szerint a három ezreléknél magasabb, de hat ezreléket meg nem haladó fertőzési ráta esetén az adott településeken védettségi igazolással és védőmaszkban léphetnek csak be a nézők a sportcsarnokokba, a lelátók legfeljebb 30 százalékát kihasználva. Ugyanilyen feltételek között – de a nézőtér legfeljebb 50 százalékát megtöltve és legfeljebb ezer ember részvételével – lehet majd színházi előadásokat tartani, moziba menni.

A zárt térben tartott magánrendezvényeken a résztvevők létszámát ismét 200-ra, a tüntetéseken pedig százra korlátozzák. Zárt térben rendezett tanfolyamokon, felnőttképzéseken legfeljebb 150-en vehetnek részt. A beltéri rendezvényeken továbbra is kötelező a védőmaszk viselése, amit a kormányhatározat távolságtartási előírásokkal is kiegészít.

A vendéglátóhelyek már csak éjjel kettőig tarthatnak nyitva, és a férőhelyek legfeljebb felét használhatják. A bárokba, klubokba, játéktermekbe már a védettségi igazolás sem elegendő, oda (három ezrelékes fertőzési ráta felett) kizárólag beoltottakat engednek majd be.