A kétoldalú kapcsolatok konstruktív, pragmatikus és európai szellemiségű konszolidálását szorgalmazta a magyar-román alapszerződés aláírásának 25. évfordulója alkalmából Bogdan Aurescu román külügyminiszter.

Közleményében felidézte, hogy 1996. szeptember 16-án írták alá Temesváron a magyar-román alapszerződést, amely az elmúlt két és fél évtizedben a két ország politikai és jogi kapcsolatainak az egyik alappillére lett. Aurescu kifejtette, hogy Románia és Magyarország EU- és NATO-tagsága hozzájárul ahhoz, hogy a két ország összehangolva érvényesítse közös érdekeit a két szervezeten belül.

A dokumentum emlékeztet, hogy az alapszerződéssel összhangban hozták létre a román-magyar kisebbségi vegyes bizottságot, amely továbbra is referenciafóruma kell, hogy maradjon a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatban felmerült problémák kezelésének. A román külügy reményét fejezte ki, hogy “a kihívások által terhelt jövőben is” ezen együttműködési keret révén a magyarországi román kisebbség megőrizheti etnikai, nyelvi, kulturális és szellemi önazonosságát, áthagyományozva azt a jövő nemzedékekre.