Szeptember 28-ára, vagyis a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) tisztújító kongresszusa utáni időpontra tűzte ki az alkotmánybíróság a kormány elleni bizalmatlansági indítvány ügyében emelt alkotmányossági óvás elbírálását.

Ez azt jelenti, hogy legalább két hétig elhúzódik még a kormányválság, korábban ugyanis a Florin Citu kormányfőt támogató liberális törvényhozók – az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával – elérték, hogy a parlament az alkotmánybírósági döntés után tűzze csak napirendre a kormánybuktató kezdeményezést, amelyet a kormányból immár kilépett volt koalíciós partnerük, az USR-PLUS szövetség terjesztett be a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) segítségével.

Az alkotmányossági panaszt a kormány emelte a parlament ellen arra hivatkozva, hogy az USR-PLUS szabálytalanul terjesztett be szeptember 3-án bizalmatlansági indítványt saját kormánya ellen. A kormány egyebek mellett azt kifogásolja, hogy az indítványhoz online beküldött vagy fénymásolt aláírásokat is mellékeltek, beterjesztéséről pedig a parlament nem küldött még aznap (ahogyan az alkotmány előírja) hivatalos tájékoztatást a kormánynak.